Offerte aanvragen

Asbestdaken verboden vanaf 2024

Asbestdaken verboden vanaf 2024, het is u wellicht al bekend: per 31 december 2024 zijn asbestdaken verboden, ook voor grote bedrijven. Waarom? Asbest kan heel schadelijk zijn voor de gezondheid. Om die reden is het in Nederland al sinds 1993 verboden voor particulieren én bedrijven om asbest te mogen (her)gebruiken, bewaren, verkopen, importeren, weggeven, opnieuw toepassen en bewerken. Sinds 2005 geldt dit voor de hele Europese Unie.

Waarom is asbest gevaarlijk?

De reden dat asbest niet in nieuwe producten mag zitten, is omdat asbestvezels levensgevaarlijk kunnen zijn als u ze inademt. De schade aan uw gezondheid hoeft u niet gelijk te merken, want het kan namelijk jaren duren. Uiteindelijk kan het longkanker, longvlieskanker, buikvlieskanker (mesothelioom) of stoflongen (asbestose) veroorzaken.

Asbestdaken raken na verloop van tijd beschadigd door weer en wind. Bijvoorbeeld na hagelschade. Vroeg of laat komt er een moment dat asbestvezels vrijkomen. Inademen van deze vezels is dan moeilijk te voorkomen.

Eigenaar van het pand is verantwoordelijk

Hoe ouder het dak, hoe groter de kans is dat er op den duur asbestvezels vrijkomen. Daarom wil de overheid dat per 31 december 2024 alle asbestdaken zijn verwijderd. Voor het verwijderen van uw asbestdak gelden wel een paar regels:

De eigenaar van het pand is verantwoordelijk voor het (laten) verwijderen van uw asbestdak.
Voordat u het dak sloopt, dient u een sloopmelding te doen bij uw gemeente. Laat u het slopen over aan een gespecialiseerd sloopbedrijf, vraag hen dan een sloopmelding doen bij uw gemeente.

Het vervangen van het asbestdak

Dat de eigenaar zelf verantwoordelijk is voor het op tijd verwijderen van het asbestdak, betekent niet dat hij of zij het zelf hoeft te doen. Sterker nog, het is in sommige gevallen niet toegestaan om asbest zelf te verwijderen. Hier een aantal voorbeelden van situaties waarin een asbestverwijderingsbedrijf ingeschakeld móet worden:

  • het asbestdak is al beschadigd;
  • het asbestdak is groter dan 35m2;
  • er zitten asbesthoudende dakleien op het dak;
  • het asbestdak ligt op een bedrijfspand.

Asbest hoeft niet altijd direct verwijderd te worden

Om er zeker van te zijn dat er ergens wel of geen asbest in zit, kan een gespecialiseerd sloopbedrijf zoals DCC een inventarisatierapport op laten maken. Nu kan het zijn dat de asbestvezels verwerkt zitten in ander materiaal, zoals bijvoorbeeld cement. Als dit cement niet makkelijk beschadigt kan raken en men blijft er vanaf, dan is het risico minimaal. Er is geen directe noodzaak om te saneren. Echter zeggen wij wel, voorkomen is beter dan genezen. Daarom adviseren wij vaak om ook deze asbestvezels op tijd te saneren.

Het is ook verstandig om als de gebouweigenaar mogelijke gevaren voor werknemers in kaart brengt en evalueert. Zodat helemaal duidelijk is hoe het gebouw veilig kan worden gebruikt.

Op de duur toch sloop- of renovatieplannen voor uw bedrijfspand of fabriek? Schakel DCC in voor het saneren van de asbest. Ook kunnen wij nieuwe daken terug laten plaatsen. Wij zorgen er in ieder geval voor dat uw project veilig en efficiënt wordt uitgevoerd.

Een selectie van onze klanten:

Wilt u tijd besparen en met minder partijen overleggen over de prijs, kwaliteit en uitvoering van uw project?